Rátkai Tímea a Facebook-on

Hogy válassz esküvőszervezőt?

Esküvőszervező TanfolyamEsküvőszervező TanfolyamEsküvőszervező TanfolyamEsküvőszervező TanfolyamEsküvőszervező TanfolyamEsküvőszervező TanfolyamEsküvőszervező TanfolyamEsküvőszervező Tanfolyam

Gyakran teszik fel nekem ezt a kérdést párok is, de legalább annyira gyakran hallom tanítványaimtól is az esküvőszervező tanfolyamokon.

Ez nagyon fontos döntés lesz, ami az egész esküvőt megelőző időszakra kihat. Mert egy jól kiválasztott szervező, akivel egy hullámhosszon vagytok, aki érti az elképzeléseiteket és képes megvalósítani azt nagyon sok terhet levesz a vállatokról. Egy szerencsétlen választás esetén az esküvőszervező nem megkönnyíti, de jócskán megnehezítheti az esküvőt megelőző hónapokat.

Szerencsére mára hazánkban már széles a kínálat valóban felkészült, profi esküvőszervezőkből. Az alábbi tanácsokkal abban igyekszem segíteni, hogy választásotokkal közülük érjetek el valakit:

  • Az esküvőszervező szerepe bizalmi szerep. Életed legfontosabb eseményének előkészületeiben segít majd neked, álmod megvalósítását bízod rá. Ezért a szakmai hozzáértése mellett legalább ilyen fontos, hogy szimpatikus személyiség legyen. Ha úgy érzed nem vagytok egy hullámhosszon, túl soknak, vagy túl visszahúzódónak tartod, akkor érdemes tovább keresgélni.
  • Egy jó esküvőszervezőnek az esküvőd napján egy komplett szolgáltatói csapatot kell irányítania, képviselnie kell az érdekeiteket akár a saját szolgáltatóival szemben is. Fontos, hogy úgy érezd az első találkozó után, hogy a habitusa, talpraesettsége erre alkalmassá teszi őt.
  • Egy felkészült esküvőszervezőnek mindenre tudnia kell a választ. Az első személyes találkozó nem csupán arról szól, hogy ő megismerje az elképzeléseiteket, hanem tudnia kell a választ az általatok feltett kérdésekre is. Biztos, hogy eddigre lesz jó pár kérdésed, amit itt feltehetsz neki. Legyen szó népszokásokról, egyházi szokásokról, ültetési rendről, esküvői protokollról, joggal várod el, hogy válaszolni tudjon rájuk. Amennyiben bizonytalanságot érzel, vagy azt, hogy nem szán elég időt a tájékoztatásra lépj tovább.
  • Már az első találkozón érezni fogod, mennyire vagy "fontos" ügyfél. Nem tudom ezt másként megfogalmazni, bár nem ez a legjobb szó. Egy esküvőszervezőnek minden esküvő fontos kell, hogy legyen. Az egészen kicsi családi esemény ugyanannyira, mint a több száz fős exkluzív rendezvény. Mert mindkettő esküvő és mindkét pár életének legfontosabb napja. Ha nem érzed, hogy az esküvőszervező a veletek töltött időben kiemelt figyelemmel követi az elképzeléseiteket, ha nem érzed, hogy neki is számít a végeredmény állj fel és keress más szervezőt. Én a magam részéről ezt érzem a legnagyobb hibának, mert ez nem csupán szakmai, de emberi értékek hiányára is utal.