Rátkai Tímea a Facebook-on

Élménybeszámoló a Szertartásvezető tanfolyamról - a Prestige Oktatási Stúdió bloggerének tollából

2017-11-16 15:59:28

Élménybeszámoló a Szertartásvezető tanfolyamról - a Prestige Oktatási Stúdió bloggerének tollából

Mit is mondhatnék? Úgy elrepült ez az öt hét, hogy észre se vettük. Életem egyik legjobb oktatási élménye volt a szertartásvezető tanfolyam. Gyakorlati, pörgős, és elképesztően hasznos! A tanfolyamon tanultakat biztos vagyok benne, hogy nem csak az új szakmánkban, de a hétköznapi életben is kamatoztatni tudjuk.


Édesanyám anyakönyvvezetőként dolgozik, így vele együtt végeztük el a tanfolyamot, hiszen ez számára is nagyon jó továbbképzésnek tűnt. Rajta kívül még három szakmabeli vett részt, és szerintem mindannyian meg tudnak erősíteni abban, hogy nagyon sokat fejlődtek ez alatt a néhány hét alatt. Bár rutinosnak számítanak, az előadásmód és a beszédtechnika fejlesztése ebben a szakmában elengedhetetlen.Miben különbözik a szertartásvezető és az anyakönyvvezető?


A mai napig sokan nem tudják pontosan, hogy mi a különbség a szertartásvezető és az anyakönyvvezető között. Tegyük gyorsan tisztába: az anyakönyvvezető előtt kötött házasság hivatalos, míg a szertartásvezető előtti egy megrendezett ceremónia. Így tehát ha valaki szertartásvezetőt hív az esküvőjére, attól még anyakönyvvezető előtt, hivatalos kereteken belül is ki kell mondania a boldogító igent, hogy a házasság érvényes legyen.


 


Miért van mégis szükség szertartásvezetőkre?


A szertartásvezetés azóta indult hódító útjára, mióta egyre több pár választja azt, hogy egy külső helyszínen tartja az esküvői ceremóniát is, nem pedig egy házasságkötő teremben. Különösen a nagyobb városokra jellemző, hogy az esküvők főszezonjában egymást érik a párok, és a násznépek is a hivatalokban, ami valljuk be: nem olyan személyes és meghitt, mint amire egy ifjú pár vágyna a Nagy Napon. A helyileg illetékes anyakönyvvezetők sem minden esetben vállalják be a külső helyszíni esketést, ilyenkor nincs más választás, mint a szertartásvezető.Miről szól a szertartásvezető tanfolyam?


Az első nap első felében egy coach segítségével kicsit összeismerkedtünk egymással különböző feladatokon keresztül, amik egyben önismeret fejlesztőek is voltak. Ez azért volt hasznos, mert a tanfolyam nagyon gyakorlatias, így később egymással kellett dolgoznunk, a coaching által pedig sokkal oldottabbá vált a légkör.


Ezután Kovács Gábor Dénes érkezett meg hozzánk, aki a Pesti Broadway Stúdió szakmai vezetője. Mivel nap mint nap színészeket oktat, így nagyon kíváncsian vártuk, mit tud kihozni belőlünk, amatőrökből négy hét alatt. Az első alkalommal felállítottuk vele a saját szempontlistánkat, hogy szerintünk mitől is lesz igazán jó egy szertartásvezető, a későbbiekben pedig ő ez alapján trenírozott bennünket. Nagyon sok koncentrációs és beszédtechnikai feladattal bombázta a csapatot, amik hétről hétre jobban mentek, egyértelműen látszott a fejlődés. Már a második órára el kellett készítenünk az esküvői beszédeinket, amit a vizsgára szántunk, de a következő hetekben ezeken még nagyon sokat csiszoltunk a Tanár úr segítségével. Kamera előtt is gyakoroltunk, melyet aztán visszanéztünk, hogy ezzel is tanulhassunk a hibáinkból, és ez alapján készülhessünk fel a nagy megmérettetésre. Hihetetlen volt látni, hogy mindössze négy hét alatt mennyit fejlődtünk, és szerintem mindannyiunkat büszkeséggel töltött el a saját eredményünk, ezt pedig Kovács Gábor Dénes tanár úrnak köszönhetjük.


A gyakorlati órák mellett persze egy kis elmélet is volt minden héten, így például Rátkai Timi, a Prestige Oktatási Stúdió vezetője bevezetett minket a vállalkozások világába. Elmondta, hogyan indíthatjuk el a saját vállalkozásunkat, és hogyan szerezhetünk "ügyfeleket", Ifjú Párokat, ha szertartásvezetőként szeretnénk dolgozni.


Barta Zsoltné Zsu szertartásvezető óráján egy picit az anyakönyvvezetésről is hallottunk, hiszen ez az eredeti szakmája, de ma már szertartásvezetőként is dolgozik, így rengeteg jegyes párral találkozott már. Megtudhattuk, mitől válhatunk igazán jó előadókká, mire kell figyelni, amikor egy-egy szertartásra készülünk, és hogyan szabhatjuk személyre a pároknak írt beszédeinket. Példákkal illusztrálva mesélt élményeiről, sőt még egy rögtönzött szertartást is láthattok az előadásában!


Végül, de nem utolsó sorban az anyakönyvvezető előadásán a házasságkötéssel kapcsolatos jelenleg hatályos jogszabályokról tanulhattunk. Bár mi, szertartásvezetők hivatalosan nem adhatunk össze senkit, mégis az a jellemző, hogy nagyon sok kérdést tesznek fel nekünk is a párok a hivatalos szertartásokkal kapcsolatban. Ezekre nekünk is illik tudni a válaszokat, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk az ide vonatkozó törvénnyel.Hogyan zajlott a szertartásvezető vizsga?


A vizsga egy gyönyörű esküvői helyszín, berendezett teremében került megrendezésre, ahol az alkalomhoz illően öltözött ifjú párt egymás után "adták össze" a vizsgázók. Minden alkalommal volt bevonulás, gyűrűhúzás, de ezen a napon a főszerep nem az ifjú páré, hanem a leendő szertartásvezetőké volt. A beszédek végén a vizsgáztatók, Barta Zsoltné és Kovács Gábor Dénes értékelnek, majd átadásra kerülnek az oklevelek.


Nagyon jó hangulatban telt a vizsga, mindannyian együtt szurkoltunk az épp előttünk álló vizsgázóért, és büszkén hallgattuk végig egymás beszédeit, majd az értékeléseket, amikből szintén sokat tanulhattunk még az utolsó alkalommal is.Végezetül csak annyit fűznék hozzá, hogy nagyon örülök, hogy részt vehettem a tanfolyamon, mert rengeteget tanultam és nagyon jó embereket ismertem itt meg. Remélem, hogy ez a kis beszámolóm hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben kollégák legyünk ebben a hálás szakmában!


 


Ha te is egy ilyen csodás szakmára vágysz, jelentkezz mihamarabb a szertartásvezető tanfolyamra IDE kattintva! Fontos tudni, hogy a csoportok maximális létszáma 20 fő, tekintettel arra, hogy a gyakorlati órákon oktatóink személyre szabottan foglalkoznak a hallgatókkal.

Vissza...